Τα βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας, στον δρόμο, σε συσκευασίες, σε πινακίδες. Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει ακρωνύμια, για τον προσδιορισμό τους, τα οποία άλλα είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Ας δούμε μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες και το τι ακριβώς σημαίνουν τα περίφημα γράμματα τους.


M&M's

Προέκυψε από τη συνένωση των ονομάτων των δημιουργών των εταιρειών Mars (Forrest Mars) και Hershey (Bruce Murrie), κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βγήκαν στην αγορά τα πρώτα M&M's.


IKEA

Ίσως το πιο σύνθετο ακρωνύμιο. Προέρχεται από τη συνένωση των αρχικών γραμμάτων του ίδιου του δημιουργού της εταιρείας (Ingvar Kamprad), το αγρόκτημα στο οποίο μεγάλωσε (Elmtaryd) αλλά και της ιδιαίτερης του πατρίδας (Agunnaryd).Η εταιρεία που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της από την εξόρυξη πέτρας για τη χρήση της σε τροχούς λείανσης, ονομαζόταν Minnesota Mining and Manufacturing. Πλέον η συντομότερη ονομασία της (3Μ), έχει γίνει συνώνυμο αρκετών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, από την απλή κολλητική ταινία μέχρι τα περίφημα χαρτάκια Post-It.


DHL

Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών στον κόσμο. Το όνομά της είναι σύζευξη των επιθέτων των δημιουργών της Adrian Dalsey, Larry Hillblom και Robert Lynn.


TASER

Όλοι έχουν ακουστά τα όπλα τύπου TASER. Από που προήλθε όμως αυτή η ονομασία; Πρόκειται για ένα αρκτικόλεξο-φόρο τιμής σε ένα αγαπημένο βιβλίο του εμπνευστή του όπλου, από την παιδική του ηλικία, «Ο Θωμάς ο Σβέλτος και το ηλεκτρικό του τουφέκι» (Tom Swift And His Electric Rifle) του Victor Appleton από το 1910. Το γράμμα «Α» δεν έχει κάποια σημασία και μπήκε λόγω ευφωνίας.


BMW

Η πασίγνωστη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία ιδρύθηκε (Βαυαρία) και το αντικείμενο εργασιών της (εργασίες σχετικές με κινητήρες). Έτσι λοιπόν προέκυψε το Bayerische Motoren Werke ή απλά BMW.


H&M

Το 1947 ο Erling Persson ύστερα από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, αποφάσισε να ανοίξει ένα δικό του μαγαζί στη σουηδική πόλη Västerås, που θα προσέφερε φθηνά αλλά ποιοτικά ρούχα. Το όνομα του μαγαζιού ήταν Hennes (στα σουηδικά σημαίνει «δικό της», «για εκείνη») και είχε αποκλειστικά γυναικεία ρούχα. Το 1968 ο Persson ένωσε τις δυνάμεις του με το μαγαζί Mauritz Widforss (είδη κυνηγιού!) με αποτέλεσμα να βγει η πρώτη ανδρική κολεξιόν, αλλά και να καθιερωθεί το σημερινό όνομα της εταιρείας H&M.


HTC

Οι λάτρεις της τεχνολογίας σίγουρα αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1999 ως High Tech Computer και εννέα χρόνια αργότερα (2008) αποφάσισε να συντομεύσει την ονομασία της σε HTC.


ΙΒΜ

Η ΙΒΜ ιδρύθηκε το 1888 με το όνομα Computing Tabulating Recording Company, όμως το 1924 υιοθέτησε την ονομασία International Business Machines, την οποία τελικά «συντόμευσε» σε ΙΒΜ το 1946.


ABN AMRO

Η γνωστή ολλανδική τράπεζα είναι «προϊόν» πολλών συγχωνεύσεων και εξαγορών, των οποίων η ιστορία φτάνει μέχρι τα 1765. Το σημερινό της όνομα το οφείλει στη συγχώνευση του 1991 ανάμεσα στην Algemene Bank Nederland (Γενική Τράπεζα της Ολλανδίας) και την Amsterdamsche Rotterdamsche Bank (η οποία είχε συγχωνευτεί από τις Amsterdamsche Bank και Rotterdamsche Bank στα 1964).


Ντία Μούλου