Να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσής της, ύψους 130 δισ. ευρώ, εάν αυτό σημαίνει την παραμονή της στην ευρωζώνη, δήλωσε, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.


«Εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να παραμείνει στην ευρωζώνη, είναι πιθανό να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσής της, που έχει προσφέρει η ΕΕ και το ΔΝΤ» είπε.


«Είναι ένα σενάριο που βλέπω πιθανό και, εάν αυτή είναι η προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα και να προχωρήσει, θα έλεγα ότι είναι κάτι που πρέπει να επιχειρηθεί», υπογράμμισε ο κ. Γκουρία, σε συνέντευξή του, στο Λος Κάμπος του Μεξικού, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20.


Νωρίτερα, χθες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης και τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Γκουρία επισήμανε ότι οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για παραμονή στην ευρωζώνη.

«Συνεπώς, δεν αποκλείω να γίνει κάποια αναπροσαρμογή των όρων διάσωσης, για να δοθεί περισσότερος χρόνος ή για να δοθεί περισσότερη έμφαση σε ορισμένα από τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Εάν ο καθένας από τους υποψήφιους λέει ότι θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, τότε αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Πριν από ένα μήνα αναρωτιόμασταν "Τι θα γινόταν, αν;"» τόνισε ο κ. Γκουρία.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, «η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα, τους θεσμούς και το σθένος για ν΄αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, αλλά η βούληση αυτή δεν εκφράζεται κατά τρόπο σωστό και επαρκώς σαφή, εξαιτίας των προβλημάτων λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών».