Ενδεχόμενη προσφυγή της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) θα οδηγήσει «αυτόματα» στην αποστολή κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο, δήλωσε ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε, παράλληλα, ότι αναγνωρίζει τον «φόβο» που προκαλεί μια τέτοια εξέλιξη, «γιατί πολλές τρόικες έκαναν πολύ απαίσια δουλειά, περιλαμβανομένης και της τρόικας στην Ελλάδα».


Μιλώντας στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στις Βρυξέλλες ενόψει της αυριανής επίσκεψης του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Κύπρο, για επαφές με την κυβέρνηση και την ΕΔΕΚ, ο Αυστριακός αξιωματούχος της Ευρωβουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο ΕFSF, αλλά και η αποστολή της τρόικας, θα περιοριστούν σε θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν θα επεκταθούν στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της χώρας.


Αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα, ο Χάνες Σβόμποντα έκανε λόγο για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και για «βελτίωση προνοιών του μνημονίου», ενώ επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι, στη διάρκεια της κρίσης, «δεν πάτησε το πόδι του στη χώρα».