Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζει η Μόσχα το αίτημα της Κύπρου για παροχή δανείου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 


Σύμφωνα με τον σύμβουλο της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, το διακρατικό δάνειο θα χορηγηθεί, αλλά το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο από τα 5 δισ. ευρώ, που ζήτησε η Κύπρος. 

 

Την ίδια ώρα, η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σε άρθρο της με τίτλο «Η Μόσχα αγοράζει την οικονομία της Κύπρου», εκτιμά ότι το δάνειο θα χορηγηθεί λόγω δραστηριότητας ρωσικών υπεράκτιων εταιριών και τραπεζών στην Κύπρο.

 

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η πιθανότητα προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί και είναι πολύ πιθανόν η Κύπρος να πάρει το ρωσικό δάνειο και να χρειασθεί επιπλέον και να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

 

Όσον αφορά στο δάνειο από τη Ρωσία δεν έχει ακόμα καθοριστεί το επιτόκιο (το οποίο μπορεί να είναι από 4,5% έως 5%).

 

Εκείνο που η Λευκωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προβληματισμό είναι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, καθώς η Κύπρος επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.


Με πληροφορίες από tovima.gr