«Εμείς θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει», διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll από την Αθήνα. 

 

Μιλώντας σε πολιτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD», δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς όπως είπε «όπως το περιμέναμε, η διαφορά είναι πολύ μικρή». 


Για άλλη μια φορά, όμως, ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Διαφορετικά κι εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια» πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι ο «παράγων χρόνος» και όχι η ουσία των συμφωνιών.


«Η Γερμανία επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», τόνισε ο γερμανός υπουργός, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αναλάβει τα βάρη των άλλων χωρών. «Η Γερμανία ούτε μπορεί ούτε θέλει», σημείωσε.