current views are: 1

18 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση05:44

Οι ευρωπαίοι επιφυλάσσονται, οι αγορές χαίρονται και ο Κρούγκμαν επιμένει στο Grexit

Συγκρατημένα αισιόδοξες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων μας σχετικά με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Δημοσίευση 05:44’
αρθρο-newpost

Συγκρατημένα αισιόδοξες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων μας σχετικά με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Συγκρατημένα αισιόδοξες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων μας σχετικά με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, τα αποτελέσματα βγήκαν αυτό που μένει τώρα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης εκφράστηκαν τόσο από τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής όσο και από την έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της ΕΕ χθες το βράδυ, ενώ ιδιαίτερα θετικά δέχθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι αγορές με το ευρώ να ανέρχεται σε υψηλό 3 εβδομάδων.

Ωστόσο εν μέσω του θετικού αυτού κλίματος ο γνωστός οικονομολόγος Πoλ Κρούγκμαν «ξαναχτύπησε» επιμένοντας ότι ο κίνδυνος περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει.
«Και τώρα τι;» είναι ο τίτλος του πρώτου σχολίου του οικονομολόγου στους New York Times για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. «Φαίνεται λοιπόν ότι στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη, εξασφάλισε οριακή νίκη- κερδίζοντας μόνο με λίγες ψήφους μπροστά-, αλλά με αρκετό ποσοστό για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών» αναφέρει στο σχόλιό του.
«Οπότε τώρα μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια πολιτική άκαρπη, Μάλιστα!» αναφέρει και προσθέτει ότι θεωρεί πάντα υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, καθώς προεξοφλεί ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Η πανωλεθρία συνεχίζεται» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομίας της G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.
«Σημειώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί προσεχώς και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της», αναφέρει η G7 στην ανακοίνωσή της.
Ταυτόχρονα οι υπουργοί Οικονομίας «εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της ευρωζώνης να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας στους κόλπους της ευρωζώνης».
Η G7 συγκροτείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Εξάλλου χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Το Eurogroup είναι «πεπεισμένο ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την Ελλάδα την καλύτερη εγγύηση για να ξεπεράσει τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες». Παράλληλα, το Eurogroup εκφράζει τη δέσμευσή του να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει προκειμένου να αντιμετωπισει τις οικονομικές προκλήσεις.
Ακόμη, τονίζει πως αναμένει η Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα, μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τη νέα κυβέρνηση για το πώς θα προχωρήσουν και να ετοιμάσει την πρώτη έκθεση με βάση το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.

Νωρίτερα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη» και επανέλαβε την ανάγκη να σεβαστεί η Αθήνα τις δεσμεύσεις της.
«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη, χρειάζεται πειθαρχία, αλλά και ελπίδα», τόνισε.
Παράλληλα σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν την ελπίδα τους πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «σύντομα» μια κυβέρνηση, ενώ δεσμεύθηκαν για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Αθήνα.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα επιτρέψουν να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως μέλος της οικογένειας της ΕΕ και της ευρωζώνης. Είμαστε έτοιμοι να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας».
«Το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup, είναι η βάση στην οποία θα χτίσουμε για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την ευημερία και την εργασία για τον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πετύχει αυτούς τους στόχους», καταλήγουν οι δύο άνδρες.

Α.Κ.


σχετικα αρθρα