Αρχίζει σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του G20, των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, κατά την οποία θα συζητηθεί η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης και τους τρόπους για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας.

Νωρίς το πρωί οι ευρωπαίοι ηγέτες μέλη της G20 πραγματοποίησαντηλεφωνική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όπως διευκρίνισε ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι στον Τύπο.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα μεταδώσουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στη G20 αλλά είναι συχνά προσκεκλημένη στις συνόδους κορυφής της.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κατά τη σημερινή σύνοδο οι κ.κ. Ρομπάι, Μαπρόζο, Γιουνκέρ και Ντράγκι θα παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση έκδοσης «light» ευρωομολόγων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι τέσσερις αξιωματούχοι των Βρυξελλών «φιλοδοξούν» να πείσουν τη Γερμανία, η οποία διαφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγου, πως η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να προχωρήσει.


Πιέσεις από ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης χρέους


Πιέσεις για επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσει από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όπως υποστήριξε ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο κορυφής της G20, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν σήμερα στο Μεξικό. Έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους και να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και όχι μόνο στη λιτότητα.

«Θα επιτευχθεί πρόοδος τις επόμενες δύο ημέρες, αλλά μην περιμένετε κάποια συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε στο κανάλι ABC ο σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Πλουφ.


Κάμερον: «Χρειάζονται θυσίες»


Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για θυσίες ώστε να μην μεταδοθούν οι οικονομικές δυσχέρειες της Ευρώπης στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία. Αυτό αναμένεται να τονίσει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την ομιλία του στη σύνοδο της G20.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Κάμερον θα ζητήσει σήμερα από την Ευρώπη να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ανάμεσά τους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Αν η ευρωζώνη θέλει να διατηρηθεί θα πρέπει τουλάχιστον να λάβει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις», επισημαίνει ο βρετανός πρωθυπουργός. Οι εναλλακτικές προοπτικές θα μπορούσαν να είναι «μια διαρκής στασιμότητα που θα προκληθεί από την κρίση στην ευρωζώνη, μια ρήξη που θα είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της οικονομίας, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες θα βλάψουν σημαντικά της παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής», υπογραμμίζει.


Σχετικό θέμα: Γκίλαρντ: «Δείτε το αυστραλιανό μοντέλο ανάπτυξης»