Να εξετάσει το «αυστραλιανό μοντέλο ανάπτυξης» καλεί την Ευρώπη η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας δεν μπορεί να είναι στόχος αυτά καθαυτά.

Μιλώντας παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, η πρωθυπουργός Γκίλαρντ εξέφρασε ικανοποίηση για την «αυξανόμενη αναγνώριση» της ανάγκης μιας προσπάθειας για ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, ωστόσο όπως είπε η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να είναι από μόνη της ένας στόχος.

«Πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία μιας σφαιρικής προσέγγισης που αποσκοπεί στην ευρεία και διαρκή οικονομική ανάπτυξη», είπε σε αρχική παρέμβασή της στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της G20.

Η Αυστραλία γνωρίζει μια εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, ακόμη κι αν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής της υγείας συνδέεται με τους φυσικούς της πόρους.

«Θα ζητήσω από τους ευρωπαίους φίλους μας να λάβουν υπόψη τον αυστραλιανό τρόπο. Μια αξιόπιστη δέσμευση για μια ανάπτυξη δημοσιονομικά υπεύθυνη θα είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Η Αυστραλία έδειξε αυτό το δρόμο», τόνισε.