Μια μικρή ανάσα την πήραμε ως χώρα, μετά τα αποτέλεσματα των εκλογών. Η χώρα είχε βρεθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ασφυκτικό κλοιό, όπου αναλυτές και αγορές είχαν στήσει ένα τρομοκρατικό σχεδόν κλίμα για την τύχη της Ελλάδας.
Για την ώρα λοιπόν... «γλιτώσαμε». Προς το παρόν γιατί όπως έχει διαπιστωθεί επανειλλημμένως... άγνωσται αι βουλαί των αγορών.

Την άνασα όμως δεν μπορεί να συμμεριστεί σύσσωμη η Ευρώπη, και αυτό γιατί μισή ημέρα μετά την αισιοδοξία, ήρθε η Ισπανία.

Είχε γίνει μια «προθέρμανση» για την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά και την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης των τραπεζών της, ωστόσο η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Είναι εντυπωσιακό πάντως, πώς οι αγορές έχουν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά και περνούν με τόση ταχύτητα στο επόμενο «θύμα» τους, αφού όλα έγιναν μέσα σε λίγες ώρες.

Για του λόγου το αληθές, σήμερα το πρωί, το δεκαετές ομόλογο της Ισπανίας έφτασε το 7,08%, αφού αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, ποσοστό που τη θέτει στα επίπεδα συναγερμού.

Αφορμή γι' αυτή την άνοδο, υπήρξε η ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, η οποία και έλεγε ότι τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα 18 ετών!

Από τον Απρίλη του 1994 δηλαδή, τα επισφαλή δάνεια είχαν να βρεθούν στο 8,72% και στα 152,74 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης βρίσκεται στο κόκκινο, παρά το γεγονός ότι αρχικα πρασίνισε με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ο ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,72% και η ανησυχία των επενδυτών ολοένα και εντείνεται.

Ας μην παραβλέψουμε το γεγονός πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να έχουν ακόμα κεντρικό τους θέμα την Ελλάδα, όμως στις «σχετικές ειδήσεις» η Ισπανία φιγουράρει στις πρώτές θέσεις, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά της να κοσμίσει τα οποιαδήποτε είδους σενάρια για την οικονομική της κατάσταση.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, η ισπανική οικονομία θα διανύσει μια Μεγάλη Εβδομάδα...

Άγγελος Ανδρέου