Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των δανείων. Παράλληλα, χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» τη δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. 

 

«Τα 130 δισ. είναι ήδη πάρα πολλά λεφτά», σημείωσε ο κ. Σουλτς, αλλά τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επιστροφή των δανείων». Ανέφερε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο υπάρχουν προθεσμίες «για τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα», άρα, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση.


«Ήδη το έχει αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Χρειάζονται όμως και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Σε αυτό το θέμα το μνημόνιο δεν είναι αρκετά σαφές και θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε πού μπορούν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις», επισήμανε ο κ. Σουλτς. 


Ακόμη, υπογράμμισε ότι «οι υποσχέσεις της ΕΕ δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο να δοθούν λεφτά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα τεχνογνωσία για να μεταρρυθμίσει την διοίκησή της, ώστε να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική, αλλά και στην κατάρτιση προγράμματος δανείων για Έλληνες επιχειρηματίες».