Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη ένα πλήρες σχέδιο διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους της, πέρα από το δάνειο που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθεί για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της, διότι «οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές (για εκείνη) και θα παραμείνουν», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια.

«Ειλικρινά δεν το περιμένω και δεν το πιστεύω», απάντησε ο Αλμούνια όταν ρωτήθηκε από το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας.

«Οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές (για την Ισπανία) και είμαι πεπεισμένος ότι θα παραμείνουν», πρόσθεσε ο ίδιος αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι η Ισπανία πρέπει να πληρώσει «υψηλό κόστος» για να χρηματοδοτηθεί.

Έπειτα από μια μικρή μείωση που παρατηρήθηκε σήμερα στο επιτόκιο των ισπανικών 10ετών ομολόγων μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, η τάση αυτή αντιστράφηκε και το επιτόκιο έφτασε στο 7,13%, επίπεδο - ρεκόρ για την εποχή του ευρώ.

«Είναι αλήθεια» ότι η Ισπανία «πληρώνει ένα επιτόκιο για το χρέος της πιο αυξημένο απ' όσο όλοι μας θα επιθυμούσαμε», παραδέχθηκε σήμερα ο Αλμούνια. «Όμως υπάρχει επαρκής ζήτηση για κάθε» έκδοση ομολόγων, συνέχισε καταλήγοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία «έχει προβλήματα χρηματοδότησης».