Κατά 16 δισ. ευρώ θα ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας η επέκταση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην Wall Street Journal. 

 

Το αίτημα για επέκταση πιθανόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη σε συνάντηση του Eurogroup, ενώ θα εξεταστεί στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται η WSJ. 


Όπως μεταδίδει η WSJ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε. και την καταβολή 6,6 δισ. ευρώ για να εξυπηρετηθούν οφειλές προς τον ιδιωτικό ελληνικό τομέα. 


Τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη εγκριθεί ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης, αλλά αναμένεται να καταβληθούν σταδιακά σε μικρές δόσεις μέσα στο 2012. 


Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και ένα τρίτο αίτημα ώστε να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.


«Θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και βρισκόμαστε και πάλι εκτός δημοσιονομικών στόχων», τόνισε έλληνας αξιωματούχος. «Ρεαλιστικά, θα είμαστε τυχεροί αν πάρουμε παράταση ενός έτους», συμπλήρωσε.

«Σε πολιτικό επίπεδο θα έχουμε κάποια ένδειξη για το κατά πόσον έχουμε χώρο να πιέσουμε για αυτά τα πράγματα, στα τέλη Ιουνίου», υπογράμμισε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «πρακτικά και τεχνικά οποιαδήποτε συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης μπορεί να γίνει μόνο μετά την επίσκεψη της τρόικα». 

 
Νωρίτερα, την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είχε μεταδώσει το Dow Jones Newswires.


Πρόκειται για έναν από τους όρους της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που έχει μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί, δεδομένων των δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από διάφορους αξιωματούχους τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρντ, σε συνέντευξη της το Σάββατο, την παραμονή των εκλογών, είχε δηλώσει πρόθυμη για αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.