Στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη μελλοντική νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, για μια προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, αναφέρθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά πως, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ή να επισπευστούν διαδικασίες και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην συνεχιστεί η κατάθλιψη και να επιστρέψει πάλι η ελπίδα.

Πρόσθεσε δε, πως δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ούτε και να τίθενται όλα υπό αμφισβήτηση και να ξεκινά κάποιος από «τον Αδάμ και την Εύα». Γι' αυτό τον λόγο και θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, μόλις υπάρξει νέα ελληνική κυβέρνηση, η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να προβεί σε ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και να υποδείξει πού χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, εντατικοποίηση ή δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης.

Η ίδια σημειώνει πως παραβλέπεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοήθειας περιλαμβάνει και κίνητρα ανάπτυξης και απασχόλησης και παρατηρεί πως όλοι πιστεύουν ότι γίνεται μόνον εξοικονόμηση πόρων ενώ, αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα πρωτοβουλιών, που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης.