Θετικές είναι οι αντιδράσεις που έρχονται από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και τη Morgan Stanley, όσον αφορά στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα μας. 


Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει «δημοψήφισμα» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ τις χθεσινές εκλογές. 


Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εάν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πιθανόν να επιτρέψουν μια ήπια αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των επίσημων δανείων». 


«Μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου της χώρας από το ευρώ», εκτιμά η MS. 


Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μεσοπρόθεσμα δεν έχουν επιλυθεί και πολλά, καθώς η αξιοπιστία δεν έχει διασφαλιστεί,
ενώ όταν η Ελλάδα φτάσει σε έναν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό σε ένα χρόνο από τώρα, η προσπάθεια για περαιτέρω αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, θα αυξήσει κι άλλο τις προοπτικές για χρεοκοπία ή ακόμη και για έξοδο από το ευρώ.

 
Fitch: Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αποτιμώντας τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα. 


«Η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές σημαίνει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας καιεξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει», σχολιάζει ο Fitch. 


Παράλληλα, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση, που θα αποδέχεται το πρόγραμμα προσαρμογής, θα έχει σχηματιστεί πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.


Στην ανάλυσή του ο οίκος τονίζει ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσει όλες τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative), όπως είχε αφήσει να εννοηθεί.


Ωστόσο, ο Fitch σημειώνει ότι κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη δεν έχει επιλυθεί και παραμένει έντονη. Η δημοσιονομική λιτότητα και οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι εύθραυστη, εκτιμά. 


Ακόμη υπογραμμίζει ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιταχύνει. Σε επίπεδο ρευστότητας η κατάσταση επιδεινώνεται κάτι που δείχνει την επείγουσα ανάγκη να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να ξεκινήσουν πάλι οι δόσεις του προγράμματος, σχολιάζει. 


Κατά τον Fitch, η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας θα είναι δύσκολη χωρίς νέα κεφάλαια, αν και αναφέρει πως υπάρχει περιθώριο για μανούβρες. 


Κι ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, η ένταση της συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης είναι απίθανο να εξασθενίσει μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη που θα ολοκλήρωνε τη νομισματική ένωση με μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση, προσθέτει.


Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι οι καθοδικές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ των κρατών και οι αξιολογήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα εντατικοποιηθούν επίσης όσο απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο για στενότερη ένωση και μία περισσότερο συμπαγής πολιτική απάντηση.