Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και του outlook της Ελλάδας (CCC/σταθερό/C), τόνισε η Standard & Poor's Ratings Services. 


Ο στόχος των κομμάτων που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση θα είναι η τροποποίηση του δανειακού προγράμματος, εκτιμά σε ανακοίνωσή της. 


Η Standard & Poor's αναμένει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με την Τρόικα, αλλά θεωρεί ότι η προθυμία της Τρόικας περιορίζεται από τη διαφωνία ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. 


Ο οίκος αναμένει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, εάν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.


Ωστόσο, εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση και προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο, ή οι πιστωτές του επίσημου τομέα δεν συμφωνήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων, η Standard & Poor's υπογραμμίζει ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα σταματήσουν οδηγώντας την Ελλάδα σε στάση πληρωμών.


Τέλος, ο οίκος υποστηρίζει πως αν και ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί, εξακολουθεί να διατηρεί την εκτίμηση πως η πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου ανέρχεται σε μία στις τρεις μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.