Στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, μετά και τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών εστιάζεται η Σύνοδος των G20 που πραγματοποιείται στο Μεξικό. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται αφόρητες πιέσεις να αλλάξει την πολιτική λιτότητας και στην Ελλάδα, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.


Μέχρι στιγμής, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, οι βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη αναμένεται να παροτρύνουν την ευρωζώνη να σπάσει επιτέλους τον σύνδεσμο ανάμεσα στην τραπεζική κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Αυτό εμπεριέχεται μεταξύ άλλων και στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που δημοσίευσε το Reuters.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρώπη υπόσχεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιλύσει την κρίση.

Μάλιστα, θα συστήνει στην ευρωζώνη στενή συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε να μιλήσει «ιδιαιτέρως»  με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, αφού οι περισσότεροι ηγέτες της ζητούν έντονα να αλλάξει πολιτική προκειμένου να τελειώσει επιτέλους η κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη για περισσότερα από δύο χρόνια.

Πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ενώ υπερτόνισε ότι η Τρόικα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της. Ακόμη, η ίδια σημείωσε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο να υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου