Μεγάλα περιθώρια «βλέπουν» οι ΗΠΑ για την επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της των όρων του μνημονίου.
Αυτό τόνισε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μεξικό η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ.


«Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι», δήλωσε. Όπως διευκρίνισε αυτό θα πρέπει να γίνει αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία ήταν περισσότερο δυσμενείς από το προβλεπόμενο και ότι «το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε δεν ήταν δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, για την εξεύρεση ενός τρόπου να καταγράψει πρόοδο απολύτως συμβατού με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».


«Υπάρχει πάντοτε στα προγράμματα σταθεροποίησης, στα οικονομικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, η δυνατότητα να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος και ότι η οικονομία δεν είχε τη συμπεριφορά που είχε αρχικά προβλεφθεί», πρόσθεσε.
Η Λάελ Μπρέιναρντ διευκρίνισε ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν οι ίδιες, αναφέροντας ότι θα είναι σημαντική η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα, για να ενισχυθεί και πάλι η ανάπτυξη.


«Υπάρχει περιθώριο ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν και αυτό είναι βέβαιο ότι θα το υποστηρίξουμε» κατέληξε.