Έντονο το πολιτικό παρασκήνιο στο Λος Κάμπος του Μεξικό, με τους ηγέτες του G20 να προσπαθούν να βρουν μια λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει πει σε όλους τους τόνους και σε όλους τους ηγέτες ότι η κρίση χρειάζεται μια άμεση απάντηση, πιέζοντας ταυτόχρονα την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, πολιτική που έχει επικριθεί έντοντα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως Κίνα και Ινδονησία λίγο μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου του G20 εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους «για την ατολμία της Ευρώπης» να δώσει μια δυναμική και οριστική απάντηση στην κρίση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Ελλάδα έχει βρει έναν σύμμαχο διόλου ευκαταφρόνητο. Τις ΗΠΑ.

Μετά τις πιέσεις Ομπάμα προς Μέρκελ για χαλάρωση των όρων του μνημονίου, είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ έχουν τρομάξει από μια πιθανή μετάδοση της κρίσης  γι' αυτό και έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό στην Ευρώπη, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.

Για του λόγου το αληθές, στο περιθώριο της Συνόδου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλα περιθώρια για την επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της των όρων του μνημονίου.

Η τραπεζική Ένωση

Πάντως όλη η ουσία της συνάντησης φαίνεται ότι αποτυπώνεται στη σημερινή συνεδρίαση, όπου οι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προχωρήσουν ταχύτατα στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά για την άμεση υιοθέτηση των σχετικών πρωτοβουλιών.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, με την Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκει ένα σύμμαχο που επιτέθηκε εμμέσως στον αμερικανό πρόεδρο σχολιάζοντας τις συστάσεις του Μπάρακ Ομπάμα!

Και το όνομα αυτού… Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την απογοήτευση του για τις πιέσεις αυτές λέγοντας πως τα μέλη του G20 πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν εν μία νυκτί να γίνει ένα τόσο μεγάλο βήμα, καθώς οι δημοκρατίες των 17 χωρών της ευρωζώνης πρέπει να συνεννοηθούν για τα βασικά ζητήματα των εθνικών τους πολιτικών.

«Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν μαθήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο.


Βίντεο: Οι ηγέτες προσπαθούν να βρούν λύση για παγκόσμια ανάκαμψη:Η ενίσχυση του ΔΝΤ

Πάντως, στο μόνο που έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες του G20 και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, εξαιρουμένης της Βραζιλίας για τους δικούς της λόγους, είναι η ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Περιχαρής, η Κριστίν Λανγκάρντ ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι από το Λος Κάμπος έρχεται μια θωράκιση του Ταμείου ύψους 456 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό  που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο, καθώς τελικά στο «παιχνίδι» μπήκε και η Κίνα η οποία θα διαθέσει 43 δισ. δολάρια για να ενισχύσει το Ταμείο.

Όλοι πλέον αναμένουμε την τελική ανακοίνωση στο τέλος του διήμερου Συνεδρίου, όπου θα μάθουμε και τις επίσημες αποφάσεις των ηγετών…

Βίντεο: Οι προσδοκίες από τα αποτελέσματα στο Λος Κάμπος:Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου


Σχετικά θέματα:

ΔΝΤ: Θωρακίζεται με 456 δισ. δολ. κατά της κρίσης

G20: Πιέσεις προς Μέρκελ για χαλάρωση των όρων

Στήριξη από ΗΠΑ για χαλάρωση των όρων του μνημονίου