Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν όλα λάθος, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των ελληνικών μέτρων, διότι, όπως τόνισε, «ήταν όλα λάθος».


«Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική» σημείωσε.


Σε ερώτηση, αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην ευρωζώνη, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν σταθερή κυβέρνηση. Όμως, η ισχυρή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε κοινωνικά θέματα. Πρέπει να συνδυαστεί η ψήφος επίσης σε σχέση και με τη Δημοκρατική Αριστερά. Ήταν μια καθαρή ευρωπαϊκή ψήφος».

Την ίδια ώρα άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει μεταβεί στην Ελλάδα για να δει τις συνθήκες φτώχειας του λαού, όπως έχει κάνει ο ίδιος.


Για την Ελλάδα συμφωνήσαμε, συνέχισε, ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους συνεχής διάλογος για να υπάρξει σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. «Μετά τις εκλογές την Κυριακή ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή προεδρία θα βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών θεμάτων και μαζί με τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης θα τροποποιηθεί η οικονομική στρατηγική, όχι μόνο στο θέμα της λιτότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η άποψη της Κύπρου και της Ομάδας μου στο Ευρωκοινοβούλιο», προσέθεσε.