Ο Πύργος της Βαβέλ έχει καταντήσει αυτή συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, αφού δυο ημέρες μετά τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν τελικά αποδέχονται ή όχι κάποια στοιχειώδη αναθέωρηση του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Το moneypost.gr έχει καταγράψει μέσα στην ημέρα όλες τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαπιστώνοντας πως ο καθένας έχει τη δική του γνώμη. Με άλλα λόγια, μια κοινή γραμμή της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό αίτημα δεν είναι καν ακόμα ιδέα στο μυαλό των αξιωματούχων.

Συγκεντρώνοντας λοιπόν τις δηλώσεις, βγάλαμε ένα επιπλέον συμπέρασμα: Η επιμήκυνση είναι το μοναδικό σημείο σύγκλισης, ωστόσο και αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

Αναλυτικά λοιπόν, οι δηλώσεις έχουν ως εξής και τα συμπεράσματα δικά σας:

Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ:

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ενώ υπερτόνισε ότι η Τρόικα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στη χώρα. Επεσήμανε δε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της.


Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ:

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ή να επισπευστούν διαδικασίες και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να μην συνεχιστεί η κατάθλιψη και να επιστρέψει πάλι η ελπίδα.

Πρόσθεσε δε, πως δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ούτε και να τίθενται όλα υπό αμφισβήτηση και να ξεκινά κάποιος από «τον Αδάμ και την Εύα». Γι' αυτό τον λόγο και θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν (δια εκπροσώπου Αμαντέου Αλταφάζ):


«Η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο Μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο Αλταφάζ, δηλώνοντας πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις.

 

Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φράιμαν:


Εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας τότε η ΕΕ είναι σύμφωνη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και μια επιμήκυνσή του.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Φάιμαν, εφόσον οι 'Έλληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και, ανάλογα, θα δοθεί παράτασή του, είτε πρόκειται για μήνες είτε για χρόνια. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο, νωρίτερα, θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων.

 

Επικεφαλής Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ:


Δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια χρονική παράταση.

Όπως είπε, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση.

 

Ανώνυμος Ευρωπαίος Αξιωματούχος (από ρεπορτάζ του Reuters):


«Το μνημόνιο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της στους κόλπους της τρόικας θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί έχουν ψευδαισθήσεις».

«Το μνημόνιο είναι τροποποιήσιμο, αλλιώς θα ήταν ανόητο. Υπάρχει πάντα ανάγκη να το προσαρμόζουμε. Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση έχει ψευδαισθήσεις, επειδή η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει.

Ως εκ τούτου, αν δεν αλλάξουμε το μνημόνιο, θα αποτύχει».

 

Επιμέλεια: 'Αγγελος Ανδρέου