Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά με αισιόδοξη προοπτική έκλεισε η διήμερη Σύνοδος των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικό, όπου η Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιεί επιτέλους πως πρέπει να κάνει κάτι για την κρίση που έχει τραβήξει επί μακρόν στους κόλπους της.

Είναι γεγονός πως τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκαν μετά και τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις φαίνεται για πρώτη φορά να αναγνωρίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης, ωστόσο απέφυγε να επικροτήσει ανοιχτά αυτό που οι υπόλοιποι ηγέτες δήλωναν ότι είναι αναγκαίο να γίνει. Μια τραπεζική ένωση της Ευρώπης.


Το θέμα μονοπώλησε σε σχεδόν όλο το Συνέδριο, καθώς οι εκτός Ευρώπης ηγέτες υποστήριξαν ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης της ΕΕ αλλά και του ευρώ. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συνεδρίου τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να επιλυθεί η κρίση.


«Την επόμενη εβδομάδα, ή σε δύο εβδομάδες ή δύο μήνες, δεν έχει σημασία, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά σε μια πραγματική Ένωση και όχι σε μια διάλυση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων μελών του G20 οι οποίοι και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη δέσμευση της Ευρώπης να προχωρήσει στην τραπεζική ένωση.


Ενδιαφέρον είχε και η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για αγορά περιφερειακών ομολόγων, χρησιμοποιώντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης η οποία φαίνεται ότι χαιρέτισε εμμέσως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας πως είναι μια πρόταση που πρέπει να εξεταστεί.


Όπως και να χει, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να εξετάσουν το πώς θα υλοποιήσουν μια τραπεζική ένωση , με τις αγορές να πιέχουν ασφυκτικά για λύση.


 Άγγελος Ανδρέου