Σε γνώριμα μέρη επιστρέφει ο Βασίλης Ράπανος Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο πάλαι ποτέ πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, μετά από οκτώ χρόνια επιστρέφει στο υπουργείο, για να αναλάβει αυτή την φορά τα καθήκοντα του υπουργού. Το έργο του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας αλλά και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση της χώρας με την τρόικα.


Ποιος είναι όμως ο νέος υπουργός Οικονομικών; Ο κ. Ράπανος, γεννήθηκε στη Κω το 1947. Από νεαρός ήταν δυναμικός χαρακτήρας, στοιχείο που τον χαρακτήρισε στην περίοδο της δικτατορίας, καθώς ήταν μέλος ομάδας που τοποθετούσε… βόμβες. Η αντιδικτατορική του δράση οδήγησε στη σύλληψή του το 1969. Έμεινε στη φυλακή για 4 ολόκληρα χρόνια, εκτίοντας την ποινή του στις φυλακές της Αίγινας, του Κορυδαλλού και του Γεντικουλέ.


Σε ακαδημαϊκό επίπεδο ο κ. Ράπανος σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος Master’s από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα στον τομέα της οικονομίας τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κέντρο Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου από το 1992 διδάσκει Οικονομική Ανάλυση και Δημόσια Οικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο της φορολογίας, στο ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εκτός από την ερευνητική και ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, ο Β. Ράπανος έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.
Από το 2007 έως το 2009 ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).


Την τετραετία 2000-2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Tην περίοδο 1998-2000 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, ενώ στο διάστημα 1995-1998 ήταν αρχικά Υποδιοικητής και στη συνέχεια Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος. Υπήρξε, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας από το 1997 έως το 2004.


Α.Κ.