Στα 16 έως 20 δισ. ευρώ υπολογίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ύψος της επιπλέον βοήθειας που θα χρειαστεί η χώρα μας σε περίπτωση επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, πηγές αναφέρουν ότι η Τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη οφειλών, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το κλείσιμο φορέων του δημοσίου είτε αυτό συνδυαστεί με απολύσεις προσωπικού είτε με αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και των μισθολογικών διαπραγματεύσεων.


Σύμφωνα με παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών η πρώτη επαφή της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση, θα είναι μια «συνάντηση γενικής επισκόπησης» καθώς στην Αθήνα θα έρθουν κατ' αρχήν μόνον οι τρεις επικεφαλής. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα από τις επαφές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα αρχίσει ο νέος έλεγχος της οικονομίας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.


Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ως εκ τούτου, θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς.


Σχετικά θέματα: Εντός 48 ωρών η Τρόικα στην Αθήνα- Κρίσιμη αξιολόγηση που μπορεί να οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση

Με το βλέμμα στο Eurogroup – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα και τι (δεν) θα δώσουν οι Ευρωπαίοι