Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μπενουά Κερέ, μέλος της διοίκησης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, στη Φρανκφούρτη, στη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον κ. Κερέ η μείωση των επιτοκίων αποτελεί «σαφώς μιας επιλογή», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα έπρεπε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά για την αγορά χρέους (ομολόγων) κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης χρέους.


«Αποτελεί βεβαίως μυστήριο ότι σχεδόν ένα έτος μετά την εξουσιοδότηση του ΕΤΧΣ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επιλέξει να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή», σημείωσε ο κ. Κερέ.


Αντιθέτως, ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ απέρριψε εκκλήσεις σχετικά με την επανεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων εκ μέρους της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα επαναγοράς δημοσίων υποχρεώσεων δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση δημοσιονομικών προβλημάτων ή για τη βοήθεια τραπεζών που έχουν προβλήματα φερεγγυότητας».


Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ο κ.Κερέ σημείωσε ότι «τούτο είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και αναμένω ότι θα συζητηθεί περαιτέρω στην προσεχή συνεδρίαση», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης.