Η μείωση των ελλειμμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους για την οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της ακυβερνησίας, της αστάθειας και της υπέρμετρης αβεβαιότητας, που ταλαιπώρησε τους πολίτες και την οικονομία τους τελευταίους δύο μήνες. Δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε μια ικανή και σταθερή κυβέρνηση, κατάλληλα στελεχωμένη, να συνεχίσει την προσπάθεια ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής (με έγκαιρη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων) και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικής βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, που θα συμβάλλει στην έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και στην έξοδό της από τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της ιστορίας της.


«Η παραμονή στη Ζώνη του Ευρώ αποτελεί την απολύτως αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να επιτύχει την επάνοδό της στην ομαλότητα, την διεθνή αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και την αυτοδύναμη ανάπτυξη» αναφέρεται. Θα πρέπει να συνδυαστεί και με την εκ νέου επιβεβαίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και των μηχανισμών της οικονομίας μας εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς.


Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας της, μόνο αν έχει ενστερνιστεί και εφαρμόζει τους ισχύοντες κανόνες ως πλήρες μέλος της Ζώνης του Ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι «η απλή αλήθεια είναι ότι η μείωση των ελλειμμάτων, και κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι προϋποθέσεις sine qua non για να βγούμε από την κρίση. Και ότι όσο γρηγορότερα εφαρμοσθούν, τόσο ταχύτερη και τόσο εντονότερη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας».


Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι «η λιτότητα μπορεί να φέρνει ύφεση αλλά η ύφεση δεν θεραπεύεται με αυξήσεις μισθών. Η επιλογή δεν είναι μεταξύ λιτότητας και ύφεσης, αλλά μεταξύ ύφεσης και κατάρρευσης. Γιατί αυτό θα συμβεί εάν επιχειρήσουμε να αναστρέψουμε όλη την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και ιδίως στην αγορά εργασίας».


«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου απέδειξε ότι η δαιμονοποίηση του Μνημονίου καλά κρατεί! Παραφράζοντας τον Μαρξ, θα έλεγε κανείς ότι “ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του Μνημονίου. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να εξορκίσουν αυτό το φάντασμα”».


«Αν και αποφεύχθηκε προσωρινά η κατάρρευση, τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού μένει να αποδείξουν ότι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι λάθος εκτίμηση ότι η αναδιαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει από μόνη της σε υπέρβαση της κρίσης. Αντί να κυνηγάμε ανεμόμυλους, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών πολιτικής που θα μας βγάλουν μια ώρα γρηγορότερα από την κρίση. Δεν χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται εθνική ομάδα υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Χρειάζεται μια εθνική ομάδα που να παίζει «μπάλα» όπως η Εθνική Ελλάδος, που έχει τις ευχές όλων των Ελλήνων να την συνοδεύουν στον κρίσιμο αυριανό αγώνα της με την Γερμανία» καταλήγουν οι αναλυτές.