Ο διεθνής οίκος MSCI, ο οποίος καταρτίζει χρηματιστηριακούς δείκτες για τη χρήση των επενδυτών, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) από τις αναπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

 

Ο δείκτης MSCI για την Ελλάδα (MSCI Greece), ο οποίος περιλαμβάνει μόνο δύο εταιρείες –την Coca Cola 3Ε και τον ΟΠΑΠ– «δεν είναι πλέον διαρθρωτικά ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις των αναπτυγμένων αγορών σε σχέση με το μέγεθος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο MSCI, οι δείκτες του οποίου παρακολουθούνται από επενδυτές με συνολικό ενεργητικό περίπου 7 τρις. δολάρια.

 

Ο οίκος σημείωσε ότι μπορεί να σταματήσει τον υπολογισμό του δείκτη MSCI για την Ελλάδα, αν συνεχισθεί η μείωση των τιμών των μετοχών. Η στάθμιση του δείκτη MSCI της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη MSCI, μειώθηκε στο 0,03% τον προηγούμενο μήνα από 0,16% που ήταν τον Μάιο του 2010.

 

Ο οίκος αναφέρει ότι θα εξετάσει τη μετακίνηση της Ελλάδας σε αυτόνομο καθεστώς, εάν η χώρα φύγει από το ευρώ. Μία ενδεχόμενη υποβάθμιση θα ήταν η πρώτη που κάνει ο οίκος MSCI για μία αναπτυγμένη αγορά στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Η μετοχή της Coca Cola 3Ε έχει υποχωρήσει 29% την τελευταία τετραετία, ενώ του ΟΠΑΠ κατά 79%.