Τρεις εταιρείες, η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και η σκωτσέζικη Melrose Resources, έχουν καταθέσει προσφορές για γεωτρήσες φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 4η Ιουλίου και η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στα τέλη του ίδιου μήνα. Όπως είπε ο κ. Ντόμπρεφ, η Βουλγαρία ελπίζει στον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων στα χωρικά της ύδατα, δεδομένου, μάλιστα, του μεγάλου ενδιαφέροντος από κορυφαίες εταιρείες του τομέα.

«Οι ελπίδες μας για ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου είναι τεράστιες. Οι ελπίδες αυτές απορρέουν αφενός μεν από το ενδιαφέρον ενεργειακών 'γιγάντων' γι' αυτό το διαγωνισμό, αφετέρου δε από το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα σε απόσταση μόλις 15 χλμ από τα βόρεια σύνορά μας με τη Ρουμανία.

Ανάλογο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας για αέριο για 10-20 χρόνια» υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός. Διευκρίνισε δε πως δεν αναφέρεται σε μία τυχόν κοινή «δεξαμενή» αερίου με τη Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσα.