Απίθανο θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του. Για τις 9 Ιουλίου μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του, σύμφωνα με πήγες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η Αριστερά (Die Linke) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αμφισβητώντας εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την έγκριση από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου τόσο του ESM όσο και του Δημοσιονομικού Συμφώνου ήταν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ψηφοφορία στην Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, το Δικαστήριο θα έπρεπε να αποφασίσει σε μόλις μια ημέρα και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό. Tο Δικαστήριο παρακάλεσε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ να μην υπογράψει τους σχετικούς νόμους μέχρις ότου εκδώσει την απόφασή του κι εκείνος ανακοίνωσε ήδη ότι σκοπεύει περιμένει.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχέδιο των Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει στην κατοχή του, υποστηρίζει ότι προβλέπεται η αναβολή της έναρξης λειτουργίας του μηχανισμού για τις 9 Ιουλίου, καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έγκρισή του και σε άλλα κράτη-μέλη.