Είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα ας μην την χάσουν, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Mundo, Corriere de la Serra, Times, Le Figaro).


Ρωτηθείς από την «Κ» αν υπάρχει διγλωσσία στη γερμανική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Βέστερβελε επιμένει σε προηγούμενη δήλωσή του, την περασμένη Κυριακή: «Είπα τρία πράγματα. Πρώτον, χαίρομαι από καρδιάς για την απόφαση του ελληνικού λαού. Είναι η καταγραφή της λαϊκής βούλησης υπέρ της Ευρώπης υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Δεύτερον, όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, απαιτείται τώρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Και τρίτον, αποτελεί απλή περιγραφή της πραγματικότητας ότι χάθηκε χρόνος λόγω των δύο αναμετρήσεων και των προεκλογικών περιόδων. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να συζητηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα συνδράμει και η έκθεση της τρόικας».


Στην επισήμανση ότι δεν χάθηκε μόνο ο χρόνος που μεσολάβησε από τις εκλογές, αλλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ίσως σε χειρότερο σημείο πριν από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απαντά υπομειδιώντας: «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να μάθετε περισσότερα, αλλά πρέπει πρώτα να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».


Αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα, ο κ. Βέστερβελε αναφέρει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μία ιστορική ευθύνη, να εφαρμόσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Υλοποίηση και χειροπιαστά αποτελέσματα» είναι αυτήν τη στιγμή τα ζητούμενα για την Ελλάδα. «Μόνο έτσι θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη». «Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικότερα. Η πρώτη χάθηκε κατά την περυσινή σύνοδο του G20 στις Κάννες, όταν αποφασίστηκε το μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και υπήρχε το ψυχολογικό μομέντουμ που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης. Με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος όμως εξανεμίστηκε αυτό το μομέντουμ, 48 ώρες αργότερα. Τώρα ψήφισαν οι Έλληνες και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τάχθηκαν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Παρόλο που περνούν πολύ δύσκολα. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Ας μη χάσουμε και πάλι την ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ».


Δεν θέλει να απαντήσει κατά πόσον έχει περιοριστεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές. «Για μένα είναι σημαντικό να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Στόχος μου είναι να παραμείνει η Ελλάδα, ως ένα πολύτιμο ευρωπαϊκό κομμάτι, μέρος του κοινού νομίσματος», λέει και περιμένει από όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες να επιλέγουν προσεκτικά τα λόγια τους για να διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης.


Σοβαρεύει ωστόσο όταν η «Κ» του θυμίζει ότι είναι αδικία η Γερμανία να δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια αυτήν τη στιγμή, ενώ η Ισπανία με 7%. Είναι η μοναδική στιγμή στη διάρκεια της συνέντευξης που μοιάζει να χάνει το χιούμορ του. «Δεν φταίμε εμείς που η Ισπανία πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια», λέει. «Ναι, αλλά μιλάτε διαρκώς για αλληλεγγύη...», είναι ο αντίλογος της «Κ». «Η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα είναι 40 δισ. ευρώ» απαντά, που έχουν καταβληθεί ήδη από τους Γερμανούς φορολογουμένους. «Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου ένδειξη μεγάλης αλληλεγγύης των Γερμανών προς τον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες πολίτες δεν ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα εξαιτίας λαθών που έκαναν οι πολιτικοί», εξηγεί.