Η νέα προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να τονώσει την οικονομία ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και μπορεί να μην επιτύχει το στόχο της να επιταχύνει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που τάχθηκε κατά της πρωτοβουλίας που ανέλαβε σήμερα.

Η FED ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρατείνει τις προσπάθειές της να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού, αφού αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Ο Τζέφρι Λάκερ, θεωρούμενος ως "ιέραξ" στο διοικητικό της συμβούλιο αφού μόνιμα επισημαίνει τον κίνδυνο του πληθωρισμού και έχει αντιταχθεί σε κάθε μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης ή αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα αφότου ανέλαβε καθήκοντα φέτος, υποστήριξε πως τα μέτρα της FED δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

"Δεν πιστεύω ότι ένα περαιτέρω νομισματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας θα έχει ουσιώδεις συνέπειες σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση χωρίς να αυξήσει ταυτόχρονα τον πληθωρισμό κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του επιθυμητού", ανέφερε ο Λάκερ.

Ο Λάκερ είπε ότι "ενώ η προοπτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη εξασθένισε σαφώς τις τελευταίες εβδομάδες, τα εμπόδια για την ισχυρότερη ανάπτυξη μοιάζουν να είναι πέραν των δυνατοτήτων επηρεασμού τους με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα στο 2%", κάτι που το διοικητικό συμβούλιο της FED "έχει ορίσει ως ποσοστό-στόχο. Μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού θα απειλούσε την αξιοπιστία της FED και θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των πιο μακροπρόθεσμων στόχων της, όπως η μέγιστη δυνατή απασχόληση".

Παρ' όλ' αυτά, ο Λάκερ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω μέτρα εάν σημειωθεί "ουσιαστική και διαρκής" μείωση του πληθωρισμού.