Η κατάσταση στον γαλλοβελγικό δανειστή πολλών τοπικών αρχών ανά τον κόσμο, της Dexia, βρίσκεται «υπό έλεγχο», καθώς τα 55 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων που έχει ήδη εγκρίνει η Κομισιόν  αρκούν για να καλύψoυν τις κεφαλαιακές της ανάγκες, διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Luc Coene, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Η Dexia έχει υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν, ζητώντας εγγυήσεις συνολικά πάνω από 90 δισ. ευρώ από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, για το οποίο η Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες. 


«Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δεν νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Coene. 


Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα ήθελαν τη Dexia να θέτει σε κίνδυνο τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και του Βελγίου, χώρες εγγυήτριες της τράπεζας, οι οποίες αναγκάστηκαν να τη διασώσουν, αφού είχε βρεθεί εκτεθειμένη με δάνεια αξίας πολλών δισ. προς το ιταλικό και ισπανικό δημόσιο. 


Η Dexia είναι η πρώτη τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε να ζητήσει κρατική στήριξη στην αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και θα μπορούσε να αποτελέσει ζωντανό παράδειγμα της μετάδοσης της κρίσης από τον νότο προς τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης.


Η τράπεζα έχει μειώσει σημαντικά την παρουσία της στον κλάδο και επιβιώνει με ομόλογα και εγγυήσεις του δημοσίου, τα οποία την κρατούν από την κατάρρευση.