Στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και στην ενίσχυση του τομέα των μεταφορών, αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό Σίμο Σιμόπουλο.


Στόχος σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.Ειδικότερα, οι δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενεργότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Άμεσα ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΕτΕΠ Π. Σακελλάρη ενώ θα υπάρξει και τοποθέτηση προσώπου έκπληξη από τη χώρα μας που θα συνομιλεί απευθείας με την ΕτΕΠ.


Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ελληνικού επενδυτικού ταμείου με στήριξη των εταίρων, καθώς και αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, βασίζεται σε φοροαπαλλαγές καθώς ψηφίστηκε σε άλλες συνθήκες ενώ σήμερα δεν υπάρχει κερδοφορία.

Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.Στον τομέα των μεταφορών ο υπουργός ανακοίνωσε πέντε βασικές προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, κυρίως δε οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την τραπεζική δανειοδότηση προς τους ιδιώτες- κατασκευαστές των έργων αυτών.
Δεύτερη, να ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα για τις ΔΕΚΟ, τρίτη να προχωρήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ με φροντίδα για τον φορολογούμενο, όπως τόνισε ο υπουργός, αλλά και με έργα για τον εργαζόμενο.


Τέταρτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν οι επεκτάσεις του «Μετρό» της Αθήνας. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς υπήρξε απεμπλοκή των εργασιών για την επέκταση του δικτύου και υποσχέθηκε να προχωρήσει ταχύτατα η συνεργασία του υπουργείου με την «Αττικό Μετρό».

Πέμπτη, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με το «Μετρό» της Θεσσαλονίκης.«Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», υπογράμμισε. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο ίδιος θα έχει τη συνολική εποπτεία, τον τομέα των υποδομών- μεταφορών θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, που διετέλεσε υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο επί Γιώργου Σουφλιά, τον τομέα του εμπορίου θα αναλάβει ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς και τον τομέα των επενδύσεων θα αναλάβει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.