Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Φινλανδίας με σταθερό outlook ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας της χώρας. 

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Φινλανδία αποκομίζει οφέλη από την εξαιρετικά ισχυρή διακυβέρνηση και πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η οποία αντανακλάται στο άψογο ιστορικό στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 


«Αυτές οι δυνάμεις και κυρίως η ισχύς των δημόσιων οικονομικών και η δημοσιονομική αξιοπιστία έχουν προστατεύσει την αξιολόγηση  «AAA» της χώρας από τις αναταράξεις που γνωρίζει η Ευρωζώνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Το σταθερό outlook αντανακλά την αξιολόγηση του Fitch ότι η πιστοληπτική ικανότητα «AAA» θα παραμείνει ισχυρή παρά την κρίση και τις πρόσθετες υποχρεώσεις της χώρας λόγω της συμβολής της στα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης. 


Ακόμη υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι ασφαλής και έχει περιορισμένη έκθεση στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης. 


Προειδοποιεί ωστόσο ότι μια δραματική επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ανοικτή και μικρή οικονομία της χώρας οδηγώντας ενδεχομένως και σε υποβάθμιση της αξιολόγησης.