Πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου την 1η Ιουλίου σχεδιάζει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ. Λίγες ημέρες πριν, η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εξαιτίας αυτού του θέματος. 

 

Στο πλαίσιο των πιέσεων προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τον Ιανουάριο οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών είχαν εγκρίνει αυτό το εμπάργκο. 

 
Οι χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η τελευταία δεν θέτει πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το εμπάργκο, καθώς επετράπη στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, να προμηθεύεται πετρέλαιο από την Τεχεράνη χωρίς χρηματοοικονομικές εγγυήσεις. 


«Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το εμπάργκο», ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.


Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα δεσμευτούν να «επανεξετάσουν την κατάσταση και να επανέλθουν στο ζήτημα, εάν χρειαστεί», όταν θα συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.