«Το ευρώ θα επιβιώσει ακόμα και εάν η Ισπανία αποκλειστεί από τις αγορές λόγω υψηλού κόστους δανεισμού» τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Νοβότνι, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποτρέψει ενδεχόμενο αποκλεισμό της Μαδρίτης από τις αγορές, τονίζοντας «ακόμη κι αν η Ισπανία δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, αυτό δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι θα έφευγε από το ευρώ.

«Δεν υπάρχει νευρικότητα για το ίδιο το ευρώ, μονάχα για μεμονωμένες χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Νοβότνι, επιτιθέμενος μάλιστα στην διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Αυτό είναι ακριβώς το παράδειγμα του τι αντιλαμβάνομαι ως μία απαράδεκτη απλοποίηση», σχολίασε δηκτικά ο αυστριακός αξιωματούχος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε ότι η περαιτέρω οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο, γνωμοδοτώντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία θέση Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος θα έχει τη δικαιοδοσία να ασκεί «σκληρή επιρροή στους εθνικούς προϋπολογισμούς».