Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά και πως δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις της εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

«Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά έως τώρα, αυτό πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, παραδεχόμενος μεν πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τις «εγχώριες πολιτικές δυσκολίες» αλλά αποσαφηνίζοντας ότι «κανένας στη Γη που έχει παρακολουθήσει αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να σκεφτεί πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί».

Η κριτική του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης τοποθέτησης για τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη, με τον γερμανό αξιωματούχο να εκτιμά ότι η «το να δοθούν περισσότερα χρήματα δεν πρόκειται να βοηθήσει. Το αποφασιστικό ζήτημα είναι πολεμήσεις αξιόπιστα τα αίτια της κρίσης.

»[Το πρόγραμμα ]πετυχαίνει πολύ καλά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν πετυχαίνει πολύ καλά στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να πετύχει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι μεγάλοι ασθενείς της νομισματικής ένωσης, η Ιταλία και η Ισπανία, «είναι διαφορετικές [καθώς] κάνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

»Πρέπει να πολεμήσουμε τα αίτια [της κρίσης], συνέχισε ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως την λύση δεν θα δώσουν «μονάχα τα χρήματα ή οι διασώσεις [...] ή η νομισματική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αυτά ποτέ δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα».

Πηγή: skai.gr