Σε συμφωνία κατέληξαν αργά χθες το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων (Λέντερ) για να ψηφίσουν υπέρ του νόμου που περιλαμβάνει την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 29 Ιουνίου.
Για να υιοθετηθεί ο νόμος αυτός η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, κάνοντας ορισμένες παραχωρήσεις, η Μέρκελ συμφώνησε με τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να ψηφίσουν υπέρ του νόμου στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή). Σήμερα, μετά από διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε και τη στήριξη των Λέντερ (οι εκπρόσωποι των κρατιδίων στην Άνω Βουλή), που εξέφραζαν ανησυχίες ότι η ψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ζητούσαν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, μολονότι η υπερψήφιση του νόμου δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, η επικύρωση και η εφαρμογή του παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο την Πέμπτη ζήτησε να μην υπογραφεί ο συγκεκριμένος νόμος από τον πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή εναντίον του που έχει καταθέσει το αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε.

Επιθυμία της καγκελαρίου ήταν ο νόμος να εγκριθεί αμέσως, ώστε ο ΕΜΣ να λειτουργήσει τον Ιούλιο. Το Ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν επικυρωθεί η σύστασή του από τις χώρες που παρέχουν το 90% του κεφαλαίου του. Αυτό σημαίνει ότι η έγκρισή του από την Γερμανία είναι καθοριστική, αφού το Βερολίνο παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του ΕΜΣ.