Επισημοποιήθηκε σήμερα η αίτηση της Ισπανίας για πακέτο διάσωσης των τραπεζών της από την ευρωζώνη.

Σε επιστολή του στο Eurogroup, o Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος ζήτησε και επίσημα 100 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των τραπεζών της χώρας.

Η επιστολή του αναφέρει πως τα 100 δισ. ευρώ θα είναι αρκετά για να επαναφέρουν την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας.

Ο Ντε Γκίντος επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου «Μνημόνιο Κατανόησης» για το πακέτο στήριξης, που θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Όλι Ρεν: Τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία

Την εκτίμηση ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σε αντάλλαγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μερικές ώρες μετά το επίσημο αίτημα της Ισπανίας να της χορηγηθεί δάνειο.

«Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό μας να επιταχύνει τη δουλειά του για να κάνει μια σαφή αποτίμηση του τομέα και των αναγκών του, όπως και μια πρόταση για την απαραίτητη πολιτική προϋποθέσεων που θα πρέπει να συνοδεύει τη βοήθεια», αναφέρει ο Ρεν σε ανακοίνωσή του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης εντός μερικών εβδομάδων, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης», προσθέτει, σημειώνοντας ότι μεταρρυθμίσεις θα αναλάβουν να κάνουν οι τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια και όλος ο τομέας.

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Αμαντέου Αλταφάζ σε δηλώσεις του ανέφερε πως ειδικοί της Επιτροπής θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη πολύ σύντομα για να ξεκινήσουν την αποτίμησή τους.