Επίσημο αίτημα υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«H κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 
«Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
 

Όπως μεταδίδει το stockwatch, την προσφυγή στον μηχανισμό ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο και το αίτημα έγινε δεκτό αργά το απόγευμα.


Το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος, για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα παραμένει άγνωστο, και αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θυγατροποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 10 δισ. ευρώ, αλλά το πιο πιθανό είναι η βοήθεια να ανέλθει στα 5,5 δισ. ευρώ.


Μετά την απόφαση για στήριξη, τεχνοκρατική ομάδα της ΕΕ θα μεταβεί στην Κύπρο για ενδελεχή αξιολόγηση των αναγκών της χώρας. 


Νωρίτερα, σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από ΒΒΒ- σε ΒΒ+.


Σύμφωνα με τον Fitch, η χώρα διατηρεί αρνητικό outlook λόγω των τραπεζών που εκτιμά ότι θα χρειαστούν διάσωση, από την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.


Η υποβάθμιση αυτή φαίνεται ότι έσπρωξε την Κύπρο στην προσφυγή στο πακέτο διάσωσης της Ευρώπης, αφού  ο χρόνος πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. 


Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν σε διαβουλεύσεις για τη σύναψη δανείου με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα. Ο υπουργός Ανάπτυξης της Κύπρου βρισκόταν στο Πεκίνο από χθες το βράδυ, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κινεζική κυβέρνηση ένα δάνειο, αλλά όπως φαίνεται οι συζητήσεις δεν απέφεραν καρπούς. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα της Ευρωζώνης που προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.