Το 54% των Ιταλών δεν πρόκειται να πάει φέτος διακοπές, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας Amadeus Ιtalia η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την ομοσπονδία των Ιταλών ξενοδόχων Federalberghi.

Από το 46% των πολιτών που πρόκειται να αξιοποιήσει την άδειά του, ελάχιστοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό: το 79% από αυτή την ομάδα του στατιστικού δείγματος δήλωσε ότι θα μείνει εντός εθνικών συνόρων.

"Είναι μια ακριβής φωτογραφία της σημερινής κατάστασης της χώρας, λόγω, κυρίως, της οικονομικής κρίσης", δηλώνει ο υπεύθυνος της Federalberghi, Μπερναμπό Μπόκα.

Ένα 32% των Ιταλών που λέει ότι θα πάει διακοπές, θα προσπαθήσει να αποφύγει το εστιατόριο, μαγειρεύοντας στο δωμάτιο ή το ξενοδοχείο ή αγοράζοντας σάντουιτς. Πέρυσι, το ανάλογο ποσοστό, δεν ξεπερνούσε το 19%.

Πιο συγκεκριμένα , μειώνεται αισθητά το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα επισκεφθούν τις παραδοσιακές πιτσαρίες, ενώ το 5% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι "θα προσπαθήσει να φιλοξενηθεί από φίλους και συγγενείς".

Σε ότι αφορά τους κύριους προορισμούς εκτός Ιταλίας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού Fiavet, της περιφέρειας της Ρώμης, Αντρέα Κοστάντσο, δηλώνει ότι "η Αίγυπτος σημειώνει κάμψη, τα ποσοστά της Ελλάδας σίγουρα δεν αυξάνονται --λόγω και του φόβου για τυχόν απεργίες-- ενώ πολλοί Ιταλοί, φέτος, πρόκειται να προτιμήσουν τα ισπανικά θέρετρα".

Το 19% όσων προτίθενται να αποδράσουν από τις πόλεις, τέλος, έκανε κράτηση μέσω Διαδικτύου. Το 9% χρησιμοποίησε ιστοτόπους διαφόρων τουριστικών γραφείων και εταιριών μόνον για την επιλογή των μέσων μεταφοράς, και στο 10% για να "κλείσει" το σύνολο του τουριστικού πακέτου.