Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τόνισε ότι προκειμένου να επιβιώση η Ευρώπη από τη χειρότερη κρίση που έχει εμφανιστεί από τη στιγμή της δημιουργίας της, θα πρέπει να προχωρήσει όχι μόνο σε τραπεζική αλλά και σε δημοσιονομική ένωση.


«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική αρχή που θα μπορεί να κατευθύνει τις δημοσιονομικές πολιτικές μέσα στην ευρωζώνη και θα μπορεί να τις εναρμονίζει σε όλα τα κράτης, διατηρώντας των έλεγχο των κεντρικών οικονομιών αλλά και να διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό χρέος», λέει στην επιστολή του ο Ραχόι.

Πρόσθεσε δε πως η Σύνοδος Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου δίνει μια «επείγουσα» ευκαιρία να τονιστούν αυτά σχέδια αλλά και να δοθεί ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα για το ευρώ.

«Το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, και η σύνδεση του με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο, ξεκινώντας με μια κοινή αγορά, είναι άρρηκτη», υποστηρίζει ο ο Ραχόι.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου