Αγνόησαν τις εκκλήσεις της Ελλάδας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ενέκριναν σήμερα την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε ζητήσει εξαίρεση από το εμπάργκο, για να διευκολυνθούν τα οικονομικά της προβλήματα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσαν ότι το εμπάργκο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αν και δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν την εφαρμογή του στο μέλλον για να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επαρκή πρόσβαση σε αργό.


«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου», τόνισε η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, στο περιθώριο της συνόδου και είπε: «Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν».


Οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν οι κυρώσεις να πείσουν το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα και κυρίως να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε σχάσιμο επίπεδο που δεν απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την παραγωγή υλικού για πυρηνικές βόμβες.