Το Γιουρογκρούπ ανέθεσε στην τρόικα να αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, στη Λευκωσία, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της οικονομικής στήριξης προς την Κύπρο και τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί.


Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος.

 Όπως διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, τις σχετικές εργασίες θα διευθύνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, όπως σημείωσε, το Γιουρογκρούπ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.


Ο Αμαντέου Αλταφάζ αποσαφήνισε ακόμη ότι εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ότι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.