Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joaquín Almunia τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας "σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης", μέσω της δημιουργίας ευρωομολόγων, μια επιλογή που υπερασπίζονται ορισμένα κράτη μέλη.

"Στηρίζουν όλη τη φήμη της ευρωζώνης σε ένα ευρωομόλογο", σημείωσε ο Almunia, ο οποίος είναι Επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία.

Το να γίνει αυτό "μεμιάς δεν είναι δυνατό, χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη" των επενδυτών, σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα πολύ υψηλά επιτόκια που καταβάλλουν σήμερα οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, για να χρηματοδοτηθούν σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει για παράδειγμα η Γερμανία.

"Πολιτικά δεν είναι δυνατό" να δημιουργηθούν τα ευρωομόλογα αμέσως, "αλλά είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, να συζητηθούν τα ενδιάμεσα στάδια", σημείωσε.

"Αυτό που μου φαίνεται ότι έχει ουσιαστική σημασία είναι να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που θα βαίνει προς τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχει ταχθεί και αυτός δημοσίως υπέρ των ευρωομολόγων, στα οποία εξακολουθεί να εναντιώνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Ο Almunia τάχθηκε επίσης υπέρ "μιας τραπεζικής ένωσης" και "ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων", όπως είχε κάνει και την προηγουμένη, κατά την ίδια συνάντηση στο Σανταντέρ, ο γενικός διευθυντής της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της BBVA, ο Angel Cano.

"Θα πρέπει να προχωρήσουμε προς (το διορισμό) ενός ευρωπαίου επόπτη (του τραπεζικού τομέα) και αν αυτό δεν είναι δυνατό και για τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), τουλάχιστον ενός μοναδικού επόπτη για την ευρωζώνη", δήλωσε.

"Η τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη, η χρηματοπιστωτική κρίση μας το έδειξε αυτό", υπογράμμισε.

Όμως "δεν υπάρχει μια πολιτική δέσμευση μεγάλου εύρους" στην ευρωζώνη: "Αν την Πέμπτη και την Παρασκευή (κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής) προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο", κατέληξε.