Πτωτική πορεία εμφάνισαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού το α' πεντάμηνο του έτους, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι οι πιο απογοητευτικοί μήνες σε σύγκριση με το σύνολο του α' τριμήνου, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%). Μικρότερη ωστόσο είναι η μείωση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (10%).


Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα επηρεάσει και τα συνολικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς που πλέον θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.


Όπως αναφέρει το ΞΕΕ οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2012 θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10%, με τα έσοδα των μονάδων να συρρικνώνονται από 15% έως 20%, ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, τόνισε ότι δεν υπάρχει ισολογισμός ξενοδοχείου με θετικό πρόσημο. Όπως είπε, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρα. Μεγάλο πλήγμα, όπως ανάφερε, είναι η καταβαράθρωση του εσωτερικού τουρισμού, που για εφέτος και μετά το «κόψιμο» του κοινωνικού τουρισμού απλά δεν υφίσταται.

Όσον αφορά στην πορεία των προκρατήσεων για την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιος - Σεπτέμβριος), αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στον χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει διακοπές, έως τώρα. Επίσης οι αλλοδαποί εμφανίζονται να έχουν επηρεαστεί από τα αρνητικά δημοσιεύματα γύρω από τις νομισματικές εξελίξεις στη χώρα μας.


Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες. Σε αυτές τις περιοχές τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά καθώς κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στο -40%. Στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25%, στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%.