Μετά την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να μην της επιτραπεί να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Κούρτ Λάουκ. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας λαμβάνει αποστάσεις.

 

Ο κ. Λάουκ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται σε «ευρωπαϊκό παράδοξο», όταν, όπως τονίζει, «ο σκύλος τίθεται επικεφαλής των αποθεμάτων λουκάνικων», ενώ ζητά να απαγορευτεί στις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης να ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσπίζοντας ως κριτήριο «όχι το μέγεθος, αλλά την αξιοπιστία κάθε χώρας». 


Επιπλέον, ο ίδιος αναρωτιέται
«πώς μπορεί η Κύπρος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο» και θεωρεί «απαράδεκτο τα άλλα κράτη-μέλη να δέχονται να αναλαμβάνει την προεδρία μια χώρα η οποία προσέφυγε στο μηχανισμό διάσωσης».


«Με ποια εξουσία μπορεί η Κύπρος να δώσει αξιόπιστη ώθηση στην προσπάθεια για σταθεροποίηση», υποστηρίζει και προσθέτει: «Πώς μπορεί να αναλάβει την διαχείριση κρίσης, όταν βρίσκεται η ίδια εν μέσω κρίσης; Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, εάν ο Πρόεδρος βρίσκεται ξαπλωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας με μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια».


Ωστόσο, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίστηκε ότι η Κύπρος, «κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, θα έχει το καθήκον να αναλαμβάνει δράσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, όπως κάθε κράτος που έχει ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».