Κάθε άλλο παρά έτοιμη φαίνεται η ευρωζώνη να πάρει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής τις αποφάσεις εκείνες, που θα βγάλουν την Ε.Ε. από την κρίση χρέους και τη νευρικότητα. Αντιθέτως, η ατμόσφαιρα μυρίζει... μπαρούτι με την Άνγκελα Μέρκελ να μην κάνει βήμα πίσω, υπερασπιζόμενη την καταστροφική συνταγή λιτότητας και να είναι (σχεδόν) μόνη εναντίον όλων.  Η γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε χθες με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων, που θα σήμαινε την αμοιβαιοποίηση του χρέους, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι προθέσεις της Μέρκελ, λίγο πριν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, έρχονται σε μια περίοδο που η κρίση χρέους «κατατρώει» την ευρωζώνη με την Κύπρο και την Ισπανία να προσφεύγουν στο Μηχανισμό Στήριξης και τις επόμενες χώρες να... αναμένονται.

Την ώρα που ουσιαστικά οι συνθήκες «κραυγάζουν» -όπως είχε γράψει και σε σχετικό του δημοσίευμα το περιοδικό Economist στις 25 Μαΐου- για την ανάγκη μερικής ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η διάλυση, το Βερολίνο (υποστηριζόμενο από Αυστρία και Ολλανδία μεταξύ άλλων) ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί βήματα περαιτέρω ευρωπαίκής ολοκλήρωσης και την έμμεση αναδιανομή του πλούτου στα κράτη- μέλη, που συνεπάγεται.
  

Η Μέρκελ, ουσιαστικά, δικαιώνει το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού New Statesman που την παρουσίασε ως «εξολοθρευτή της ανάπτυξης» θέλοντας να στείλει το μήνυμά της προς αρκετούς αποδέκτες: Προς τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που έχει υποστηρίξει με θέρμη την έκδοση ευρωομολόγων, προς τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο ότι «εκπτώσεις δεν γίνονται παρά μόνο επιμηκύνσεις αποπληρωμής» και ακόμα και προς την ηγεσία της Ε.Ε. (Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι, Ντράγκι και Γιουνκέρ) που κάνει σχέδια μετατροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα άτυπο ενιαιό ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών.  

Το «όσο ζω δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους» που δήλωσε η Μέρκελ στη συνεδρίαση των στελεχών του CDU δείχνει ότι είναι έτοιμη για «πόλεμο» στη Σύνοδο Κορυφής. Απομένει να δούμε την αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ και όλων αυτών που βρίσκονται στο στρατόπεδό του, όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας του δήλωσε διατεθειμένος... να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως και την Κυριακή για να υπάρξει απόφαση.   

Μπορεί το Βερολίνο να έχει απομονωθεί στην ευρωζώνη, όμως χωρίς την έγκρισή του, δεν μπορούν να εκδοθούν ούτε ευρωομόλογα και ούτε να αναλάβει δράση -αλλάζοντας ρόλο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  

Αυτή τη στιγμή όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι η ίδια καταστροφική συνταγή της λιτότητας, στην οποία έχει «στηλώσει» τα πόδια η Άνγκελα Μέρκελ για κομματικούς και κερδοσκοπικούς (σε επίπεδο κράτους) λόγους. Εάν επιμείνει για πολύ ακόμα δεν θα υπάρχει ευρωζώνη για να «ηγεμονεύσει» ή εναλλακτικά δεν θα παραμείνει στην εξουσία από το φθινόπωρο του 2013, εάν η κρίση έχει χτυπήσει και τη Γερμανία...   

Βαγγέλης Βιτζηλαίος