Οι όροι που θα ισχύσουν για την Κύπρο, μετά την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης δεν θα είναι οδυνηροί ελπίζει ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Σιαρλή επισήμανε ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι τα προβλήματα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, «αφού το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επλήγη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση, με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα επηρεασθεί το εταιρικό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.


Το τελικό ποσό του δανείου, ανέφερε ο κύριος Σιαρλή, θα αποφασισθεί μέσω των διαδικασιών του Μηχανισμού Στήριξης. Επισήμανε πως, αν τελικά η Κύπρος καταφέρει αν εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο το συνολικό ποσόν που θα παραχωρηθεί από τον Μηχανισμό.


Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει ένσταση για χώρα- μέλος της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατικό δάνειο, δεδομένου ότι αυτό θα είναι με ικανοποιητικούς όρους.