Δραματική ομιλία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο Κοινοβούλιο της χώρας, καθώς από τα λεγόμενα του διαφάνηκε πως η Ισπανία ίσως προσφύγει σε ολοκληρωμένο πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Ραχόι τόνισε ότι αν συνεχίσει να δανείζεται με τόσο υψηλό επιτόκιο, η χώρα δεν θα μπορεί πια να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα αναγκαστεί να δει την πόρτα εξόδου από τις διεθνείς αγορές.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τάχιστα να προχωρήσει και σε τραπεζική αλλά και σε δημοσιονομική Ένωση προκειμένου να διασωθεί το ευρώ.

Το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το ανώτερο της ευρωζώνης προς τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στη φούσκα των ακινήτων.

Ο Μαριάνο Ραχόι εξέθεσε στους βουλευτές τις θέσεις που θα υπερασπιτεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο.

«Το πιο επείγον θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό «πλήττει την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες και γι΄αυτό είναι ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας», τόνισε.

«Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να ληφθούν αποφάσεις στη διάρκεια της συνόδου», πρόσθεσε.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης.

«Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», τόνισε.