Δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά και νέους κινδύνους για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, «βλέπει» σε ανάλυσή της για τις αδύναμες χώρες της ΕΕ η UBS.

Η απουσία πολιτικής και δημοσιονομικής Ένωσης στην Ευρώπη εξακολουθεί να πλήττει τις αγορές,
αναφέρει η UBS. Στο πλαίσιο αυτό ο αναλυτής της UBS Thomas Wacker και η ομάδα του παρουσιάζουν έναν «χρήσιμο οδηγό» προς τους επενδυτές στον οποίο αναλύουν τα στοιχεία των χωρών PIIGS που επηρεάζουν τις αγορές.


Ειδικότερα, για την Ελλάδα εκτιμούν ότι χρειάζεται περισσότερο «κούρεμα» του χρέους της για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πιθανόν αυτό να φτάσει στο 70%. «Αναμένουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός αργότερα μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους» αναφέρουν οι αναλυτές.
Παράλληλα περιμένουν πέμπτο χρόνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία το 2012, εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται. «Η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο της χώρας με την τρόικα θα προκαλέσει νέους κινδύνους και προκλήσεις στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα τονίζουν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν έχει εξαλειφθεί, τονίζοντας ότι θα επανέλθει αργότερα εντός του 2012 ή στις αρχές του 2013 όταν η τρόικα θα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.


Σχετικά με την Ιρλανδία οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του χρέους και μόλις μία μικρή πιθανότητα χρεοκοπίας. Το χρέος θα φτάσει στο 115% του ΑΕΠ το 2013, όταν και αναμένεται η πρώτη δημοπρασία ομολόγων.
Από τη στιγμή που η ιρλανδική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, η πορεία της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αλλάξει η οικονομία της ευρωζώνης. Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί 2% το 2013.


Η Ιταλία δεν αναμένεται να έχει πιστωτικό γεγονός τα επόμενα πέντε έτη, ενώ το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 120% του ΑΕΠ. Όμως το χρέος θα μπορούσε να «εκτοξευθεί» εάν τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι απορριφθούν.
Η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,8%, ενώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει σημάδια ανάπτυξης το 2013 στο 0,2%. Οι αναλυτές της UBS όμως είναι αισιόδοξοι ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία θα είναι ισχυρές εξαιτίας του δυνατού ιδιωτικού τομέα και του χαμηλού ποσοστού δανείων προς καταθέσεις στις τράπεζες.


Μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας «βλέπουν» οι αναλυτές για την Πορτογαλία. Όπως αναφέρουν χωρίς τη στήριξη από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Πορτογαλία να χρεοκοπήσει. Το χρέος της θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013.
Παράλληλα η συρρίκνωση της οικονομίας θα αγγίξει το 3,2% φέτος, ενώ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το επόμενο έτος, καθώς το 2014 λήγει το πρόγραμμα στήριξης και η χώρα πρέπει να αποταθεί στις αγορές για το δανεισμό της.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ζητήσει «κούρεμα» του χρέους της, ώστε να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.


Τέλος, για την Ισπανία οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να χρεοκοπήσει την επόμενη πενταετία αλλά τα δομικά ελλείμματα της πρέπει να περιοριστούν εάν θέλει να σταθεροποιήσει το δείκτη του χρέους της στο 90% μακροπρόθεσμα. Παράλληλα οι αναλυτές βλέπουν νέο κύμα λιτότητας, ενώ εκτιμούν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα φτάσει στο 1,3% το 2013.


Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με πληροφορίες από UBS/ Businessinsider.com